Casa Batlló

RUTA MODERNISTA. Element 45

Passeig de Gràcia, 43. Barcelona

Gaudí va rebre l'encàrrec de l'industrial Josep Batlló Casanovas de reformar un edifici construït el 1875 per Emili Sala Cortés, per a la remodelació, Gaudí es va centrar en la façana, el pis principal, el pati de llums i el terrat, i va aixecar un cinquè pis per al personal de servei. Gaudí va comptar amb la col.laboració dels seus ajudants Domènec Sugrañes, Josep Canaleta i Joan Rubió, dels costructor Jaume i Josep Bayó i Font, la forja va ser a càrrec dels germans Lluís i Josep Badia i Miarnau, les rajoles de Pujol & Baucis (Esplugues de Llobregat ), la vidrieria de Sebastià Ribó, i la fusteria de Cases & Bardés. Més tard algunes portes del primer pis van haver de canviar-se, sent realitzades les reproduccions pel ebenista Juan Martínez Gómez seguint el model original.
La façana es va fer amb pedra arenisca de Montjuïc, tallada segons superfícies reglades en forma bombada, les columnes tenen forma òssia, amb representacions vegetales. La fusteria és igualment de superfícies corbes, i les finestres són de vidres de colors de formes circulars. Gaudí va conservar la forma rectangular dels balcons de l'edifici anterior-amb baranes de ferro amb forma de antifaç, donant-li a la resta de la façana una forma ondulada en sentit ascendent. Així mateix revestir la façana amb ceràmica de trossos de vidre de diversos colors (el seu famós trencadís), que Gaudí obtenia en les deixalles de la vidrieria Pelegrí.
El pati intern es va cobrir amb una claraboia de vidre, sostinguda per una estructura de ferro amb forma de doble T, que recolza en una sèrie d'arcs catenàrics. Aquest pati va ser igualment revestit de rajola, amb una enginyosa gradació de color des del blau de la part superior fins el blanc de la inferior, per a millor aprofitament de la llum. El pis principal decorat totalment per Gaudí tenia un saló amb un sostre en forma de cel ras de formes helicoïdals en relleu; destacava la capella, decorada amb un retaule de la Sagrada Família de Josep Llimona, un Crist de bronze de Carles Mani i uns canelobres de Josep Maria Jujol. El mobiliari, dissenyat per Gaudí, es conserva actualment a la Casa-Museu de Gaudí del Parc Güell.
Al terrat destaquen les xemeneies de formes helicoïdals i rematades per Barrets cònics, revestides de vidre transparent a la part central i de ceràmica a la superior, i coronades per unes boles de vidre transparent farcides de sorra de diferents colors. Culmina la façana una volta formada per arcs catenàrics coberts amb dues capes de maó, recoberta amb ceràmica vidriada en forma d'escates (en tons groc, verd i blau), que recorda el llom d'un drac, en la part esquerra hi ha una torre cilíndrica amb els anagrames de Jesús, Maria i Josep, i amb la típica creu gaudiniana de quatre brazos.
La Casa Batlló ha estat restaurada el 1970 i el 1999. El 1984 es va instal.lar la il.luminació elèctrica de la façana, inaugurada a les Festes de la Mercè d'aquest any. Des de l'any 2005 la Casa Batlló forma part del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.
Casa Batlló.  Jesus (JHS), María (M amb corona) i Josep (JHP)

La façana ès de pedra arenisca de Montjuïc, revestida amb "trencadís".


Les columnes tenen forma òssia, amb representacions vegetales


La fusteria de Cases & Bardés


Trencadís gaudinià


Las vidrieries de Sebastià Ribó

Detall de la creu gaudiniana


Anirem al carrer Aragó, 255. Editorial Montaner i Simón. Fundació Tàpies

1 comentari: