CASA TERRADES. LES PUNXES

RUTA MODERNISTA. ELEMENT 78

Casa Terrades o de Les Punxes. Al fons la Sagrada Familia

Avinguda Diagonal 416-420. Barcelona.

Rosa, Pepeta i Àgueda, les tres filles de l'industrial Bartomeu Terrades i Brotau, van encarregar a l'arquitecte Puig i Cadafalch la unificacio de les sevess tres cases d'habitatges aprofitant un gran solar de propietat a l'eixample barceloní. L'arquitecte aprofità l'espai en tota la seva expansió per donar-li una esplendor grandiloqüent amb aires medievals. Les seves cinc torres acabades en punxe i el cimbori, les seves grans façanes de maó vermell adornades amb tribunes corregudes en vertical treballades en pedra amb exquisit mestratge li donen aparença d'un gran castell medieval que resplendeix i sobresurt, immers, en un món futurista i fora de la seva època.
Durant molts anys aquest edifici va provocar reaccions polítiques contràries a la catalanitat de l'arquitecte, que en aquest cas, deixant al marge qualsevol subtilesa, va plasmà potentment en els panells que adornen el coronament d'aquest. En especial i en el més gran es llegeix: "Sant Patró de Catalunya torneu-nos la llibertat",acompanyat amb una imatge de Sant Jordi i el drac. El llavors polític Alejandro Lerroux va dir; "Este edificio es un crimen contra la nación española". Algun historiador qualificà aquest polític de "professional de la demagògia ".
Col.laboradors de Puig i Cadafalch van ser: Alfons Juyol que va realitzar les escultures en pedra, Eudald Amigó les vidrieres, Enric Monserdà que va dissenyar la decoració interior i Manuel Ballarin que treballà la forja.

El penell de la discordia politica diu: "Sant Patró de Catalunya torneu-nos la llibertat". Puig i Cadafalch sempre es permetia deixar petjada del seu compromis amb Catalunya.

El cimbori i les tribunes corregudes en vertical.

Alfons Jujol va ser l'autor dels treballs fins i delicats amb pedra

Sostre d'una de les tres entrades al gran edifici

Planta baixa en pedra i la resta de mahó vermell. Detall d'un sota tribuna

Vestibul d'entrada.

Fanals dels vestibuls.

Eudald Amigó, l'autor de les vidreres. Enric Monserdà els interiors i el mestre Ballarin la forja.

Nota de premsa
Colonial pacta la venta de la Casa Terrades a un empresario catalán
Fecha: 14/9/2010 Fuente : Admin EFE
Barcelona, 14 sep (EFECOM).- Inmobiliaria Colonial ha cerrado un acuerdo para la venta de la Casa Terrades a un empresario catalán con negocios en el sector inmobiliario, por un precio de unos 25 millones de euros.
Según han confirmado a Efe fuentes de Colonial, el acuerdo es el primer paso para vender uno de los edificios modernistas más conocidos de Barcelona, la Casa Terrades, conocida popularmente como "la Casa de les Punxes".
El diario Expansión adelanta hoy que el precio de la venta es de unos 25 millones de euros, que fue el precio al que el edificio se puso a la venta, y que el comprador es un empresario de naves industriales en Cataluña de apellido Vidal.
La operación está supeditada a la posibilidad de que la Generalitat ejerza el derecho de tanteo, o sea, que iguale la oferta del comprador y se quede con el edificio por su valor histórico-artístico.
EFECOM
Invertia

Al passeig de Sant Joan, 108 i trobarem la Casa Macaya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada