Hotel Sant Roc. Solsona

 Plaça de Sant Roc. Solsona

Es tracte d'un emblemàtic edifici modernista , projectat pels  arquitectes Ignasi Oms Ponsa i Bernadí Martorell i Puig inaugurat el 16 d'agost de l'any 1929. Construït sota els paràmetres de l'arquitectura modernista i de la mà de la família Guitart. La disposició de la façana principal, sobretot en el frontó triangular del coronament, recorda els models tradicionals del nord d'Europa, de manera especial les cases que voregen els canals d'Amsterdam, i la Casa Amatller de Barcelona.
L'imponent edifici és de pedra llaurada i disposa de quatre façanes amb nou portes d'entrada, totes elles artístiques, i innumerables finestres, la majoria,  goticistes. Corona tot el conjunt de l'edifici el característic esglaonament dels pinyons de façana, la torre volada en xamfrà de la segona planta i la geometria del sòcol amb la macla prismàtica octogonal del xamfrà de sota.
De l'edifici , destaca sobretot les façanes amb esgrafiats de calç, la fusteria interior i exterior, l'escala principal i els cels rasos de les zones més nobles. La geometria de les plantes presenta un cos central gairebé quadrat, al qual s'adossa un cos rectangular a cada costat. Tot l'edifici s'articula al voltant de l'escala quadrada i d'un passadís central. L'hotel Sant Roc no es distingeix només per l'estil modernista de la façana, sinó també per la decoració dels interiors, marcada per l'ús del ferro, del maó i de les rajoles, així com les vidrieres i els frescos dels sostres de diferents espais. És evident que hi conviuen formes historicistes, preferentment neomedievalistes, amb les línies florals o sinuoses de l'Art Nouveau internacional. Tot i ser un gran edifici en el seu conjunt, el més emblemàtic i representatiu és la seva composició arquitectònica exterior.
Des del 20 de març de 2002, la família Garrigasait s'ocupa de la nova direcció de l'hotel. Atès l'estat de degradació propi dels anys en què es trobava l'hotel al començament del segle XXI, s'hi ha dut a terme una rehabilitació, marcada per una prioritat: recuperar el màxim d'elements del patrimoni cultural original per mantenir l'esperit inicial de l'hotel. I el resultat ha estat un hotel on el Modernisme, el confort i el disseny d'autor s'enllacen. Elements com els frescos i les pintures, les grans vidrieres corbes, la forja de l'escala principal o de les finestres i balcons, i els quarterons de les columnes, entre d'altres, combinen a la perfecció amb làmpades de cristall de Murano, quadres d'autor i mobles de línies més rectes.
El 15 d'agost de l'any 2004 es va inaugurar la segona etapa de la remodelació, coincidint amb el 75è aniversari de la fundació d'aquest emblemàtic hotel, que s'ha convertit en un establiment hoteler de 4 estrelles.


Des de la carretera de Basella
Tribuna d'aires medievalistes
Façana sur.
Pintures originals al vestibul i menjador.
   
Escala de marqueteria i forja també originals.
Google Maps

Casa d'August Font. Solsona

 Plaça Sant Pere. Solsona

Solsona manté diversos edificis d'època modernista adient a una arquitectuta civil popular. L'Hotel Sant Roc construït l'any 1929, és un dels més rellevants d'aquest estil arquitectònic. les obres de construcció les va dirigir l'arquitecte barceloní Bernardí Martorell i Rius, autor també del cementiri de Sant Esteve d'Olius, els dos inclosos  en aquest blog. D'altra banda a la plaça de Sant Pere hi ha la casa del arquitecte oriünd de Solsona August Font i Carreras que conserva  i llueix amb esplendor uns esgrafiats modernistes.

Casa d'August Font
Com a detall fixem-nos en els potents cap de biga.
Detall de l'esgrafiat.