Vapor Aymerich, Amat i Jover. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Un dels millors esponents del modernisme industrial català.

Rambla d'Egara, 270. Terrassa

L'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada va construir aquest vapor l'any 1907, a instàncies de la societat Aymerich, Amat i Jover, creada per tres industrials de Terrassa.
El Vapor Aymerich, Amat i Jover es dedicava a la fabricació de teixits de llana, es duïa a terme tot el procés tèxtil, des del filat i la fabricació de teixits fins als tints i acabats. Va tancar les seves portes el 1976. La Generalitat de Catalunya va adquirir aquest edifici el 1983 amb la finalitat que albergués la seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
Des de llavors, s'han emprès diferents processos de rehabilitació i de nova realització, fins que ha estat adaptat a l'ús museístic. Actualment, en els diferents espais es poden visitar diverses exposicions permanents i mostres temporals. L'exposició permanent dedicada a «La fàbrica tèxtil» ens mostra tot el procés de fabricació dels teixits de llana en el context original d'una fàbrica de principis del segle XX.
L'edifici consta d'una gran i única nau, d'uns 11.000 metres quadrats, de planta rectangular, i d'un edifici central annex, de tres cossos, que allotja i conserva els espais energètics originals de la fàbrica: les calderes, les carboneres, la xemeneia i la màquina de vapor que a través d'un gran volant i de la seva corretja transmetia-mitjançant arbres de transmissió, politges i corretges el moviment a les màquines.
De la gran nau destaca la coberta en dent de serra realitzada amb volta catalana de maó pla, que descansa sobre columnes de ferro colat. Els grans finestrals, orientats al nord, donen una llum cenital que es dispersa per tota la nau.
Aquest edifici excepcional està considerat com un dels millors exponents del modernisme industrial català.

Vista dels tres cossos de la fàbrica i darrera la nau de 11.000 metres quadrats.

Portalada d'entrada.

Tota la nau s'ilumina de llum cenital

La xemeneia de 43 metres d'alçada

La xemeneia vista desde l'interior.

Coberta de dent de serra i boveda catalana.

Grans finestrals, orientats al nord. Encare podem veure els dipósits d'aigua al fons.

Coberta de maó plà

Al seu interior podem veure'n la antiga maquinaria, propia de la fàbrica de tejits de llana i de tints.


2 comentaris:

  1. Aquesta pàgina web està molt ben feta si s'aguessin de posar estrelles et donaria 5 estrelles. : )

    ResponElimina