RUTA MODERNISTA. Element 69
Rambla de Catalunya, 126. Barcelona.
Casa dissenyada per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch l'any 1903 amb aspecte de palauet. Recordant l'antiga casa Gralla renaixentista, desapareguda el 1856, Puig i Cadafalch li va retre homenatge realitzant la porta principal i l'ornamentació de les finestres com una reproducció d'aquesta. Van ser l'escultor Eusebi Arnau juntament amb Alfons Juyol els encarregats d'aquests menesters així com els que van realitzar els medallons de les figures de Cervantes, Fortuny i Wagner col-locats sobre els finestrals. A l'angle de la façana es va construir una torre amb aire medieval el coronament de l'edifici és una volada amb ceràmica vidriada.
Sense arribar a ser habitat pel seu propietari, va passar a usar-se com escola de monges a partir de l'any 1908, en el període de la Guerra Civil Espanyola va ser seu del Ministeri de Sanitat, passada la contesa, l'escola es va ampliar entre els anys 1943 / 1945, i es va procedir a la seva venda cap a l'any 1969. Cap als anys vuitanta del segle XX, es va realitzar una altra nova remodelació per adequar-lo a ser la seu de la Diputació de Barcelona, enderrocant els afegits i fent unes obres de restauració respectant l'obra de Puig i Cadafalch i ampliant amb un nou edifici a la part posterior, projecte dels arquitectes Federico Correa i Alfons Milà.
Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 6 de març de l'any 2001.
Porta d'entrada (on no manca la serra) amb la qual Puig i Cadafalch va volgué retra homenatjar a la històrica Casa Gralla i que va realitzar l'escultor Eusebi Arnau.
Dibuix de Lola Anglada
Aquest del bust, mes que a Cervantes se sembla a Velazquez
ResponEliminahttp://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:DiegoVelazquez_MeninasDetail.jpg