Casa Amatller

RUTA MODERNISTA. Element 44


Passeig de Gràcia, 41. Barcelona

La Casa Amatller és un del edificis amb mès força del modernisme. Construït per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch entre 1898 i 1900, està ubicat dins l'anomenada "illa de la Discórdia" dons, els tres arquitectes modernistes mes significatius, Antoni Gaudí, Domenech i Montaner i Puig i Cadafalch, i tenen, cada un d'ells, una de les mès prestigioses obres , La casa Batlló, La casa Lleó Morera i la susdita Casa Amatller respectivament.
L'edifici va ser un encàrrec de l'industrial xocolater Antoni Amatller Costa a Puig i Cadafalch, que va idear una forma de palau gòtic urbà, amb una façana plana, un pati central i una escala que dóna accés a les habitacions principals.
A la façana es poden apreciar les dues portes asimètriques i en què l'escultor Eusebi Arnau va realitzar un Sant Jordi en lluita amb el drac que les enllaça, en tota la façana hi ha un esgrafiat que s'uneix amb la ceràmica de forma delicada.
El vestíbul, com era molt normal en l'època de la seva realització, estava pensat per a l'entrada de carruatges, té ornamentació de llums i vitralls amb dues escales, la més senzilla per als pisos i la més decorada i sumptuosa per el seu pas al pis principal .
L'estil és una barreja entre el gòtic català i el flamenc (en aquest cas per la forma triangular plana de la part superior de la façana).
La casa depèn des de 1960 de l'Institut Amatller d'Art Hispànic, fundació creada pels descendents d'Antoni Amatller. Està declarada monument historicoartístic en virtut del Decret de 9 de gener de 1976.


Alguns detalls gràfics:


Sant Jordi i el drac enllaçant les dues portes
Ampliant aquesta fotografia veure-ho la A del cognom del propietari en el triangle superior i la famosa i sumptuosa columna rosada del Principal.

La lluita de Sant Jordi i el drac, del escultor modernista Eusebi Arnau i Mascort
El taller dels germans Jujol, Alfons i Josep, van ser els encarregats de portar a bon fí, els treballs originals en guix d'Arnau


Masriera i Campins, l'artista del bronce.


L'accès al pis principal per l'escala.


Claraboia del pati que dona accès als habitatges. Icona d'aquest blog.


La forja va està a càrrec d'Esteve Andorrà i Manuel Ballarín
Els artistas de la ceràmica van ser Torres Mauri i Pujol Baucis.


Ornament goticiste d'una porta al vestibul d'entrada


Panot original que surtosament veuriem el seu diseny per tot Barcelona.


Porta d'accès a les antigues cavallerisses.

Just al costat podem admirar La Casa Batlló d'Antoni Gaudí

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...