Brassens

Georges Brassens (Sète, Llenguadoc-Rosselló, 22 d'octubre de 1921 -Saint-Gèly-du-Fesc, prop de Montpellier, 29 d'octubre de 1981) va ser un cantautor francès, exponent rellevant tant de la chanson francesa com de la trova anarquista del segle XX.
Va assolir la fama gràcies a les melodies de les seves cançons, senzilles i elegants; i a les seves lletres, variades i elaborades. És considerat un dels millors poetes francesos de la postguerra (va guanyar el premi nacional de poesia). Va posar música a poemes de molts altres escriptors, com Louis Aragon, Victor Hugo, Jean Richepin i altres. No solia actuar fora del seu país.
Va ser cantat en espanyol per Paco Ibáñez, que va cantar diverses de les seves cançons, traduïdes per Pierre Pascal i per Nacha Guevara a finals de la dècada del 60 a l'Institut Di Tella a Buenos Aires. Una de les cançons més conegudes d'aquesta sèrie va ser «La mala reputació» (La mauvaise réputation), la versió en espanyol va ser també després adaptada per el cantant rock Loquillo, la banda argentina de rock folklòric Arbret, el cantautor de l'Equador Luis Rueda i el xilè Eduardo Peralta.
També ha estat traduït a l'espanyol per Agustín García Calvo, per Javier Krahe (La tempesta, Marieta i alguna no editada), per Joaquín Carbonell i pel cantautor xilè Eduardo Peralta, que fins i tot té un disc complet dedicat a Brassens, que conté, entre altres, versions de: Brave Margot, Fernande, Jeanne, Le fossoyeur. A més, aquest cantautor ha traduït moltes altres cançons de Brassens, que encara es troben inèdites.

Mès informació de George Brassens, feu clic




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...