Josep Llimona i Bruguera a Manresa

Panteó de Baltasar Portabella i d'Argullol. Cementiri de Manresa.
En aquesta obra, el pas dels anys, sens dubte, ha desdibuixat la delicadesa de linies del seu cisell.

Josep Llimona i Bruguera (Barcelona, 1864 -1934), el gran escultor modernista catalá i un dels màxims exponents del lirisme simbolista, té en la seva obra  "Desconsol" (1903), tots  els cànons de l'estètica del modernisme. Peró la seva obra és molt extensa arreu de Catalunya, Espanya Paris, Brusseles i Buenos Aires.
Tanmateix a Manresa hi han tres obres seves, que de vegades semblen un tant oblidades i que recordarem aquí. Emplaçats en el Cementiri de Manresa, trobem dos joves dones, amb la seva clara tipologia  de Llimona,  passives i tristes, que suporten el dolor de la solitud, a causa de la mort. Al panteó de Baltasar Portabella i d'Argullol, obra de l'arquitecte Bernat Pejoan i Sanmarti, veiem una dolça i bella jove que recolça els seus pensaments i la seva tristesa, en el braç dret. Aquesta imatge, pràcticament es duplica en una altre obra seva, la del panteó de Francesc Masaguer i Campins, al cementiri d'Arenys de Mar. A la capella de la família de Gabriel Yelletisch veiem l'altra escultura, que ens permet admirar la bellesa i la tristesa del dolor quan la relacionem amb la mort, a la cara, i la sensibilitat i la tendra delicadesa, a les seves mans, amb els dits serenament entrellaçats.
No lluny d'aquí, a la cova de Sant Ignasi, dins de la seva Església barroca de 1763, podem admirar un treballat grup escultòric de bronze, que ens defineix, dos àngels, el de la dreta simbolitza la oració i el de l'esquerra la penitència. Tots dos adorant altres dos àngels infants, que sostenen el llibre dels exercicis espirituals, que Sant Ignasi va escriure en aquesta Santa Cova, tot el conjunt, il.luminat per l'Esperit Sant.

 
Panteó de Baltasar Portabella i d'Argullol
Familia Portabella a Manresa i  Massaguer a Arenys de Mar.
L'escultura que comentem, té una gran semblança de linies i formes amb aquesta d'Arenys de Mar, també de Llimona. Panteó de Francesc Massaguer i Campins. 
Capella  de la familia de Gabriel Yelletisch. Cementiri de Manresa lletra b.
La pau del recinte, la capte amb mestria Josep Llimona i ens la transmet amb plenitut.
Serena tristesa
Tendra delicadesa
Grup escultóric a la Cova de Sant Ignasi a Manresa
La oració.
La penitencia.
Llimona ens invita a entrar a la Cova.
Esglèsia barroca de Sant Ignasi, coronada l'any 1763.

1 comentari:

  1. Si l'actitud del Panteó Portabella és la mateixa del Massaguer... si veieu el Monument Funerari de la Família Cros i Juliana, al Cementiri de Sitges, us semblarà que esteu veient la mateixa obra que a Manresa!

    Salutacions i felicitats pel post i el blog.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...