Casa Alegre de Sagrera. Museu de Terrassa

Carrer de la Font Vella, 29-31. Terrassa

La Casa Alegre de Sagrera va ser construïda a principis del segle XIX per la família Sagrera. D'aquesta època es conserven quatre estances al primer pis amb pintures murals de Josep Arrau.
El fabricant Francesc Alegre i Roig, en casar-se amb Mercedes de Sagrera, hereva de la família Sagrera, va promoure la reforma de la casa familiar. Aquesta reforma, realitzada el 1911, va transformar totalment l'edifici que presenta un estil modernista eclèctic.
A la façana principal, d'estil eclèctic, destaquen les dues torres laterals i la galeria de finestres del segon pis. No obstant, la façana posterior té un estil més colorista i està decorada amb motius ornamentals, entre els quals destaca l'escut heràldic de la família Alegre de Sagrera.
A l'interior de la casa trobem diferents motius decoratius de gran interès, com ara les pintures murals de Joaquim Vancells i Pere Viver, els treballs d'ebenisteria, en especial els de l'escala principal, les vidrieres emplomades del menjador i la zona envidrada, i els relleus escultòrics de les columnes del saló, on trobem representades les activitats de la família Sagrera: agricultura, comerç i tèxtil. Les pintures modernistes d'Alexandre de Riquer, que decoraven la sala d'actes de l'Antic Institut Industrial (seu actual del Centre Excursionista, al Raval), es poden contemplar actualment a la sala situada a la planta baixa de la Casa Alegre.
Coincidint amb la crisi industrial dels anys setanta, en què va desaparèixer la fàbrica de la seva propietat (la Terrassa Industrial), la família va vendre la casa i va ser adquirida per l'Ajuntament de Terrassa l'any 1973. Actualment és una secció del Museu de Terrassa.

Dues torres laterals i la galeria de finestres personaltzen l'edifici.

L'escut heràldic.

Aqui nasqué i morí en Joaquim de Sagrera y Domènech...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...