Església de Sant Vicenç d'Obiols

Panoràmica desde L'església de Sant Vicenç d'Obiols.
(1) Monestir de Queralt, (2) Berga, (3) Colonia Rosal.

Obiols, Avià, Bergadà.

Església d'una bella esveltesa

Campanar d'espadanya de Sant Vicenç d'Obiols.


Es tracta d'una edificació religiosa del segle VII, amb vestigis d'art visigot. Es de planta de creu llatina, d'on s'alcen els seus murs alts, esvelts, acabant en una coberta d'arc de canó, avui restaurada en fusta. L'absis es rectacngular i a cadascun del seus costats una capella, cobertes amb volta de canó de mig punt. Aquestes s'enllacen amb la nau mitjançant arcs de ferradura, recolzats en columnes amb capitells geometrics. L'arc frontal és de clar domini visigotic. Las sis finestres es mantenen amb la seva obertura original.
Com és lògic a través dels segles a sofert diverses transformacions en el seu art interior i exterior, quedant i prevalent el romànic. Una curiositat a tenir en compte en la seva visita és l'escultura-gravat en relleu en forma de colom amb les ales esteses, protegida per un terra de vidre, i que pren força la teoria que va servir com a lloc per al baptisme en la seva manera d'immersió.
A principis dels anys 60 va patir una important restauració, que persisteix en l'actualitat. Segons estudis, se suposa consagrada abans de l'any 888, depenent del Monestir de Santa Maria de Ripoll, com resultat d'una donació de Guifré el Pilós i de la comtessa Guinedilda. Al segle XVI passà a formar part del bisbat de Solsona i fins avui.

Conjunt de l'Esglesia, al terme municipal de Avià al Bergadà

Porta d'entrada d'orient

Porta d'entrada romànica

Capellas laterals


Sepulturas tellades a les roques



Capitells on es recolze l'arc central de la nau


Pila bautismal, en el seu estat original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...