Temple Romà

PASSEJANT pel barri gótic de Barcelona, ens trobem amb un dels punts més desconeguts de Barcelona parlant de restes arqueològiques, podria ser molt bé, les d'un temple romà dedicat a Octavi August, com a fundador de la colònia Julia Augusta Faventia Paterna Barcino (12 a.C.). Emplaçat en el Mons Taber, formava part del conjunt de temples del fòrum de la ciutat de Barcino i estava dedicat al fundador de la ciutat. Aquestes restes consisteixen en quatre columnes amb els seus capitells d'ordre compost, l'arquitrau i part del podi, en la seva posiciò original, que en la seva totalitat formaven un temple hexástilo (sis columnes frontals) i períptero (envoltat completament de columnes), de trenta-cinc metres de llarg per disset i mig d'amplada, i que es salvaguar-den, molt problablement a la reconstrucció ordenada al segle XIV, per Pere III el Ceremoniòs.
La primitiva Barcino era una ciutat acuradament planificada i envoltada de muralles. Les restes d'aquestes, que podem observar avui en dia, són posteriors al període descrìt, serien del segle III. El lloc segrat del temple, era la cella, on estava l'estàtua del titular del temple, en aquest cas Augusto. El lloc exacte on es trobava aquesta, està assenyalat en l'actualitat per una roda de pedra, integrada en el paviment del carrer Paradís 10, enfront del llindar d'entrada a l'edifici on es guarda el jaciment del temple d'August.
Vaig quedar gratament sorprès, al veure aquestes quatre columnes, recollides i del tot integrades dins d'un palau renaixentista que, actualment és seu del centre excursionista de Catalunya.Tot en el marc del nostre barri gòtic.
Aquest edifici fou restaurat a principis del segle XX per Lluís Domènech i Montaner, nebot del propietari Ramón Montaner que per cert, tenia la intenció de traslladar les columnes a la seva residència de Canet de Mar. Per sort i molt suposo, que pel bon assesorament del seu nebot no se'n va sortir. Mentrestant Puig i Cadafalch preparava la seva gran obra escrita, "L'arquitectura romànica a Catalunya", en la qual va dedicar una especial atenció al temple que ens referim. Aquesta obra va significar la recuperació definitiva del valor històric i artístic del temple romà.

En la seva posiciò original

Lo antìc i lo modern.

Reconstrucciò virtual del Temple


Dibuix de la Barcino romana.







Planta del temple. En vermeill las cuatre columnes i amb blau on es troba avui la pedra indicant la posiciò del ara.


Roda de pedra en el llinda de la casa del carrer Paradìs, 10.
Fotografìa: jmp
Columna que va ser a la plaça del Rei fins l'any 1956.
Fotografia. arxiu historic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...