Fàbrica i Jardins de qui fou industrial tèxtil Joan Artigas i Alart
(1) Antic emplaçament de la casa dels Artigas, (2) Entrada original al jardins, (3) Entrada actual, (4) Tren del ciment.
Jardins Artigas. La Pobla de Lillet. El Bergadà
A principis del segle XX Eusebi Güell i Bacigalupi va fundar, al Clot del Moro, la primera fàbrica de címent Pórtland de Catalunya, coneguda amb el nom d'Asland. Per a alimentar-ne els forns s'utilitzava el carbó que s'extreia de les mines del Catllarás; la considerable distancia entre el nucli de població de La Pobla de Lillet i l'explotació minera va portar a Eusebi Güell a encarregar, a l'arquitecte Antoni Gaudí, la projeccíó del Xalet del Catllarás com a habitatge pels treballadors i enginyers de les mines.
Durant la seva estada a la Vall de Lillet, Gaudí es va allotjar a casa dels Srs. Artigas, propietaris d'una de les fàbriques mes pròsperes de l'época. En agraïment a hospitalitat rebuda, Gaudí els va obsequià amb el dísseny d'un jardí en un terreny que la familia tenia just davant la seva casa i la fábrica textil. D'aquí van néixer els Jardins Artigas, obra on natura i arquítectura es fusionen en perfecta harmonía.
Pont dels Arcs que travessa el riu llobregat.
Accés originari, una portalada flanquejada per serps que protegeixen el pont.
Font de la cascada
L'aigua llisca per aquesta font, constituida per un eix central de pedra tosca i amb una base de códols de riu. Antigament en un forat de la font hi havia la figura d'un ángel simbolirzant l'evangelista St. Mateu.
Font del lleó que es troba sota una pérgola representan troncs d'arbre. El lleó simboltza Sant Marc
Font del bou
El marcat carácter religiós de l'arquitecte queda reflectit en una imaginaria creu evangelista formada pel Bou, l'Áliga, el Lleó i el desaparegut ángel de la Font de la cascada. El Bou simbolitza St, Lluc.
El pont d'arc coix, que ens permet pujar fins l'àliga i la glorieta. L'àliga simbolitza Sant Joan.
És el lloc on, suposadament, la familía Artigas i pasaba estones de descans.
Les escultures del bou, el lleó, les caras i les mans de les cariàtides son obra de Ramón Millet i Domènech que les va cisellà en motiu de la restauració del jardins.
Un lugar encantador sin duda, muy bien reflejado en tus fotos.
ResponEliminaMe permito invitarte a visitar nuestra entrada sobre dicho lugar en: http://angelesdescarnados.blogspot.com/2009/11/jardines-artigues-la-pobla-de-lillet-04.html.
Un saludo.