CASA COMALAT

RUTA MODERNISTA. ELEMENT 77.

Avinguda Diagonal, 442. Barcelona

Obra de 1906 a 1911 projectada per l'arquitecte modernista Salvador Valeri i Pupurull (1873 - 1954).
La façana principal de la Diagonal està realitzada en pedra, que en ser del modernisme tardà, està concebuda amb un gran decorativisme. En la seva part baixa, la porta és de fusta amb forja de ferro i als seus costats es troben dos grans balcons de gran originalitat, que fan evocar elements orgànics i tenen certa semblança gaudiana amb la casa Batlló. Una tribuna central correguda es troba entre els pisos principal i primer, s'en coronada amb un pinacle afilat. La resta de la façana es compon de balcons amb les seves bases decorades escultòricament i les baranes de ferro forjat de gran curvatura. La part superior de la façana està rematada per una obertura calada i amb gran ornamentació floral tallada en pedra en tot el seu voltant i coronada per la part posterior de l'obertura, per una torre amb forma de gorra de arlequí revestida amb ceràmica vidriada de color verd .
La part del carrer Còrsega és totalment colorista en la decoració a base de ceràmica policromada estesa per tota la façana realitzades per l'artista Lluís Bru i Salelles amb forma tota ondulant i amb galeries de fusta tancades per persianes.


Un coronament molt potent amb una visió particular d'un barret d' Arlequí, en cerámica vidriada verda.

Dos finestrals, que ens recorden l'estil Gaudi

Un vestíbul espectacular, compta amb un mobiliari i llums d'un gust exquisit i extremat.

Façana posterior. Carrer Còrcega, 316.

La casa Comalat llueix façana posterior després de la seva restauració.
Diari El Pais. J. Á. MONTAÑÉS - Barcelona - 24/08/2009.
No està a l'illa de la discòrdia de l'Eixample barceloní, ni tan sols és la façana principal, però la casa Comalat, dissenyada per l'arquitecte Salvador Valeri i Pupurull entre 1906 i 1911 i situada a l'illa triangular on conflueixen l'avinguda Diagonal i el carrer de Còrsega, pot presumir de tenir dues façanes, i la posterior és una de les més originals de tot Barcelona. Després de nou mesos de restauració, la façana posterior llueix el seu aspecte original, que permet admirar l'extraordinari treball artesanal i el color del mosaic, el vidre i la fusta.
Durant els treballs de restauració s'ha netejat la ceràmica policromada creada per l'artista Lluís Bru i Salelles que decora tota la portada a manera d'horror vacui, s'han rehabilitat els vitralls de les finestres i s'ha restaurat la ondulant galeria de fusta tancada per persianes enrotllables. Segons un portaveu de l'edifici, "s'han substituït entre el 60% i el 70% de la fusta de pi original per fustes tropicals, que resisteixen millor la intempèrie".
Obra més representativa de Salvador Valeri i Pupurull (1873-1954), la situació de la casa Comalat va permetre a l'arquitecte crear dues façanes diferenciades. La principal, en pedra, amb grans balcons de formes orgàniques i la posterior, per a la qual l'arquitecte va reservar el color i les formes arriscades.

En aquesta façana "l'horror vacui" es fa present.

L'arquitecte Salvador Valeri i Pupurull
Nascut a Barcelona el 1873, v
a estudiar a l'Escola Politècnica de Madrid i a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona, on va obtenir la seva titulació d'arquitecte el 1899.
La seva obra es caracteritza pels espectaculars frontispicis de disseny molt ondulat, seguint els criteris modernistes més comuns, aportant una exuberant decoració escultural amb motius vegetals amb formes molt variades.
Alguns dels seus edificis, tenen també grans frisos ceràmics de formes molt imaginatives que a vegades trenquen amb qualsevol disseny arquitectònic anterior.
A més de l'obra residencial que va construir a Barcelona i els seus voltants, també va construir un Casino a Sant Andreu de la Barca, alguns cellers a Sant Esteve Sesrovires i la Fàbrica Ciclop a Igualada.
La seva obra més espectacular, pot ser la Casa Comalat construïda entre 1906 i 1911 a Barcelona, que té dues façanes separades amb una curiosa diferenciació en els seus respectius estils (una mica en la línia del Palau del Baró de Quadras, que curiosament es troba gairebé davant ). Així com la façana principal mostra un modernisme solemne basat en la construcció en pedra però sense cap vel.leïtat colorista, la façana posterior presenta un aspecte molt més lleuger amb abundant decoració ceràmica amb gran riquesa de colors i és d'una indubtable originalitat.
Valeri pertany a la segona generació d'arquitectes modernistes en la qual també s'inclouen arquitectes com Muncunill, autor de la Masia Freixa de Terrassa.
Salvador Valeri i Pupurull mor a Barcelona l'any 1954.
Font: wikipedia

Al numero 416 d'aquesta mateixa avinguda trobarem La casa Terrades o la casa de les Punxes

2 comentaris:

  1. Felicidades, un blog muy interesante

    ResponElimina
  2. Hola! M'ha encantat el teu blog i a més m'ha servit d'eina molt útil per a un treball sobre la casa Comalat. Moltes gràcies i molt bona feina!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...