Finca San Salvador

RUTA MODERNISTA. ELEMENT 86.

Passeig de la Mare de Deu del Coll, 79. Barcelona

És una de les primeres obres que l'arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert projectà, va ser  per encàrrec del doctor Salvador Sansalvador el 1910. L'esmentat doctor i propietari va adquirir aquest abrupte terreny amb la finalitat de comercialitzar l'aigua que brollava del mateix i alhora edificar la seva residència d'estiu a la part baixa i una casa per llogar a la part alta del terreny. Em comenta,  l'actual propietari  de la casa Queral, el seu veí,  que el doctor, un cop va fer analitzar les aigues, es va adonar que aquestes no tenien les propietats que es pensaba; es van trobar rastres d'activitat radiològica. Tals expectatives aqüíferes el van animar a finalitzar el projecte sense edificar la seva residència estiuenca. En aquest cas també podríem dir que el doctor Sansalvador, va fer pasqua abans de rams, segons diu el nostre refran popular.
Les construccions que es van dur a terme i que resten avui dia son, l'habitatge del porter, uns jardins, galeries subterrànies per accedir al tristament famós pou i restes dels fonaments i pilastres de la que havia de ser la seva residència estival. Tanmateix Jujol portà a terme, a la part alta, la casa per llogar, avui casa Queral, també catalogada com modernista.

Escala d'accés a l'habitatge del porter i jardí.
Detalls de les finestres de la façana.
Porta d'entrada.
Detall d'un esgrafiat dibuixant la inicial del propietari.
Porta i escala.
Detall de desaigües amb esgrafiats.
Porta posterior, al carrer Pineda. 
Panoramica sobre Barcelona des de aquest indret.

5 comentaris:

  1. Estuve 3 veces y no hubo manera, pero hablo de hace tiempo. No sé ahora.

    ResponElimina
  2. es poden fer visites gratuites els 2n dissabte i 4t diumenge de cada mes a les 11,00h abans cal fer la reserva que es pot fer a través de tallerhistoriagracia@gmail.com

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...