Avinguda de la Llum de Barcelona

Entrada al carrer Bergara. Fotografia de 1980.

El que va ser, una avinguda plena de botigues i al fons un cinema, pero que en ser subterrania i veure les seves tipicas columnes en formacio de bessones, li donava un cert encant passejar per allà.


Fotografias: Google imágenes

Antiga galeria comercial subterrània, ubicada sota el carrer de Pelai, entre la plaça de Catalunya i la confluència dels carrers Bergara, i Balmes, a la qual s'havia d'accedir per les entrades als Ferrocarrils Catalans de la Generalitat, ja que ocupava el primer pis subterrani de l'estació de plaça Catalunya. Té una extensió de prop de 2.000 metres quatrats.
En aquest passatge fou inaugurada el 1940 una de les primeres galeries comercials de Barcelona i la primera subterrània d'Europa, que portava el nom d'Avinguda de la Llum, amb un total de seixanta vuit botigues. El principal impulsor d'aquest projecte va ser Jaume Sabaté Quixal. Desprès d'uns anys de gran èxit comercial i atractiu on, fins i tot, va ser declarada lloc d'atracció de forasters i turisme per l'Ajuntament de Barcelona, inicià un període de lenta decadència i degradació. Aquest fet, juntament amb l'aparició d'un projecte per urbanitzar el "triangle de la vergonya", solar que hi havia sobre l'Avinguda, motivà finalment el tancament de la galeria al començament de 1990. El projecte constructiu "El Triangle", va aconseguir canviar la denominació del solar, conegut desprès com el "triangle d'or". Les reformes de finals dels anys noranta, van suposar la creació d'un centre comercial, reutilitzant part de l'avinguda de la Llum per establir-hi la perfumeria francesa Sephora.
L'avinguda de la Llum, tot i que ha deixat de ser un carrer subterrani de Barcelona, encara és un espai destacat en el paisatge barceloní, que guarda darrera del mur records d'un moment històric de la ciutat.

El que és. Sephora, una gran perfumeria, que ocupa tota una avinguda.

Fragment de la pelicula Bilbao, on es veu l'antiga avinguda de la llum

4 comentaris:

  1. It sure brings back memories...

    ResponElimina
  2. Un d'aquells espais de la nostra ciutat perduts per sempre. És una llàstima que no es fes més conservar-ho i rehabilitar-lo. Moltes gràcies per aquest article.

    ResponElimina
  3. Recordo haver-hi anat de petita amb el meu pare...

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...