Cripta de Santa Maria. Vilafranca del Penedès.

Plaça de Santa Maria. Vilafranca del Penedès

A la cripta de la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès (façana neogòtica de 1903), ens trobem amb un conjunt escultòric del davallament de la Creu. Es tracta d'una peça essencial dins les obres de Josep Llimona, de l'any 1916 i és la millor que hi ha a la basílica. És una obra d'art essencialment religiosa. S'aixeca al fons de la cripta sobre un basament de pedra calcària  i sent la propia obra de marbre de Carrara. Està formada per un conjunt de figures, concebudes com un episodi narratiu en què es plasma el moment de l'enterrament de Crist i s'hi representen set persones que hi van prendre part. La impregnació d'idealitat modernista i el profund sentiment religiós de Llimona va infondre a aquest grup escultòric una vibració d'un fet sagrat únic.

Detalls del conjunt escultòric del davallament de la Creu de Josep Llimona
 
La signatura de Llimona en l'obra que esmentem.
L'altar de Sant Fèlix és de marbre blanc i roig. Dos àngels aletejant aguanten la peanya. Una senzilla llosa de mabre tapa les relíquies del màrtir.
Sant Fèlix.
La cripta va ser construïda entre els anys 1558 i 1561, sota el presbiteri. Està coberta amb volta de creueria molt rebaixada, de gruixudes nervadures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...