Maison Lavirotte. Paris

Avinguda-Rapp, 29. Districte 7e.Paris


Aquest edifici, que vaig descobrir tot passejant pel  Districte 7è, de la avinguda Rapp  de Paris, va ser realitzat per l'arquitecte Jules Lavirotte en col·laboració amb el ceramista Alexander Bigot, que va cobrir la seva façana en panells de gres flamejat. Les escultures són de Josep Theobald Sporrer, Firmin Michelet, Alfred Jean Halou i Jean-François Larrivé. Aquest edifici de set pisos que impacta en el paisatge parisenc es troba a cinc minuts a peu de la Torre Eiffel, i els seus habitants poden apreciar la vista d'ella de casa estan. Observem una clara  asimetria, les formes orgàniques, els tons de color i l'ús de materials totalment moderns per l'època. Aquesta obra està ornamentada amb un simbolisme eròtic, on Lavirotte ens presenta una visió personal d'Adam i Eva, que es troben a la porta d'entrada, i suposadament la seva dona és el cap de dona que s'està sobre ella. També en el seu front es pot veure el bestiari del pecat, paons i rèptils, mentre que el llangardaix de bronze que serveix de manijón d'entrada, segons diuen els que coneixen aquesta obra, fa al·lusió per descriure els genitals masculins, i la porta seria la representació d'un fal·lus invertit. A Salvador Dalí li agrada molt aquesta façana perquè pensava que era la façana més eròtica de París.
Arquitecte Jules Lavirotte nascut a Lió(1864) és el més conegut per la producció d'edificis d'estil art nouveau a París que li va permetre guanyar tres concursos de  façanes de la ciutat de París. Aquesta en concret va ser el 1901,
Es va casar amb la pintora Jane Montchenu i vivien al número 3 de la plaça Rapp. 
Ell va ser el primer a cobrir la totalitat de les façanes amb panells enormes de pedra arenisca com el 23  de l'avinguda Rapp. junt amb el ceramista Alexandre Bigot.  És reconegut com un dels grans mestres de l'Art Nouveau, amb un estil únic, molt imaginatiu i exuberant. Mor a Paris l'any 1924.

Segell de l'arquitecte i l'any de construcció.
 Aquesta obra està ornamentada  amb un simbolisme eròtic, on Lavirotte ens presenta una visió personal d'Adam i Eva, que és troben a la porta d'entrada.
Tibador a la porta d'entrada, representant un llangardaix, en bronze.
Passadís d'entrada.

Les façanes, tant la principal com la posterior, estàn cobertes per maons envernissats essencialment beix, amb alguns tons blaus o verds.

Escala amb passamans de forja.
Detalls del vestibol i entrada als pisos.
Vista de la Torre Eiffel, que els inquilins d'aquet edifici poden veure de casa estant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...