Les 4 Columnes de Puig i Cadafalch

RENEIXEN LES CUATRE COLUMNES DE PUIG I CADAFALCH.
DESPRÈS DE 82 ANYS, UN NOU TRIOMF DE EL SENTIT COMÚ I LA LÒGICA.  EL "SENY" ENS EMBOLCALLA AMB ELS FETS DE LA HISTORIA


Fotografies realitzades el 10 de desembre de 2010

Els arquitectes Josep Miquel Rosselló i Manel Sangenís han estat els encarregats de redactar el projecte de restitució de les Quatre Columnes.


La Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals, és la que ha permès que avui s’hagi reconstruït el que el dictador Primo de Rivera va fer enderrocar, per ser un símbol català.


L'emplazament original era devant la font màgica de Carles Buïgas i ara queden raderre.


Columnes de capitells d'estil jònic i són de pedra artificial. Tenen 19 metres d'alçada, un metre menys de les originals, i una mica mes primes de 2 metres de l'amplada, que Puig i Cadafalch va projectà.
-------------------------------------------
Novembre de 2009
Nomès van estar d'empeus 9 anys, de 1919 a 1928, quan un dictador les va fer enderrocar.


fotografies: arxiu històric de Barcelona
16 de Novembre de 2009.


Las columnas de Puig i Cadafalch volverán a erigirse en Montjuïc en septiembre

La obra se levantó en 1919 en homenaje a las cuatro barras de la Senyera y fue destruída en 1928 durante la dictadura de Primo de Rivera

BARCELONA. (EUROPA PRESS) Las obras para que las Cuatro Columnas del arquitecto Josep Puig i Cadafalch vuelvan a la montaña de Montjuïc de Barcelona se prevén empezar en febrero y terminarán en septiembre, anunció hoy el cuarto teniente de alcalde de Urbanismo, Ramon García Bragado.
Presentación del proyecto de restauración de las columnas de Josep Puig i Cadafalch en el saló Lluís Companys del Ayuntamiento de Barcelona / Roser Vilallonga
La obra se levantó en 1919 en homenaje a las cuatro barras de la bandera catalana, la Senyera. Las columnas se verán de frente desde plaza España, tal como estaban antes de su destrucción en 1928 durante la dictadura de Primo de Rivera. Se colocarán más arriba de la Font Màgica de Montjuïc, en la plaza del Marquès de Foronda, para no entorpecer su visión.
Las cuatro columnas medirán 18,7 metros de altura, uno menos que las originales para harmonizarlas con el entorno, y su amplitud será de 20 metros entre la primera y la última. Su restitución llega tras la aprobación por unanimidad en el pleno de junio de 2008 de una proposición de ERC que instaba a recuperarlas, lo que tiene un valor simbólico, según el líder de ERC en el Ayuntamiento, Jordi Portabella.
Según él, es un ejemplo de la "tenacidad barcelonesa" y del rechazo al "uso de la fuerza como valor político", declaró durante la presentación. En una rueda de prensa, el presidente del PP en el Ayuntamiento, Alberto Fernández Díaz, calificó el presupuesto de "excesivo e irreal por los tiempos que corren".
Fernández Díaz lamentó que el Gobierno municipal haya presentado el proyecto antes del fin del período de exposición pública, que termina el lunes, y sin responder a las alegaciones de los populares. El PP quiere colocar las columnas lateralmente para preservar el paisaje actual, como defendía en un principio el Ayuntamiento, afirmó.


La noticia a EL PAIS
----------------------------------------------------------------------------------
Personalment, penso que és de justícia la seva rehabilitació i posada novament en escena aquesta obra del genial personatge, com a arquitecte, i com a català involucrat políticament i socialment amb el seu pais; perseguit pels governs espanyols per això, tant a la seva persona com a la seva obra.
He pogut llegir aquests dies, veus discrepants i contràries, per ser una despesa que ja no te sentit i no serveix per a res la seva reconstrucció. Però es clar, si pensessim sempre així no tindríem ni un monument històric, tot serien pedres caigudes.
Que seria d'un poble sense història?.
Puig i Cadafalch, sens dubte, es i serà part important de la nostre història.

1 comentari:

  1. A nivell estètic trenca tota la magnífica perspectiva del palau. En aquest cas crec que hi ha una confusió al parlar de seny quan la realitat es que es volen glorificar altres temes. Puig i Cadafalch, sens dubte, es i serà part important de la nostre història i cultura, però en aquest cas aquesta construcció ha sigut una errada a nivell urbanístic i arquitectònic en ple segle XXI.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...