Casa Vicens

CASA VICENS
Ruta Modernista. Element 89

 Carrer Carolines, 18-24. Barcelona
Fotografia que ens permet visualitzar un bell i treballat gerro ceràmic sobre pedestal a l'entrada principal de l'habitatge.

La casa Vicens va ser el primer encàrrec d'habitatge que rebé Gaudí; havia de ser un edifici per a una sola familia envoltat  d'un jardí on també hi va disenyar una glorieta, la font, una cascada, etc., elements, avui desapareguts. La planta s'estructura al voltant de la peça principal, el menjador, on hi trobem  el rebedor, l'escala que puja a les habitacions, el fumador i la galeria.
La formalització crea una geometria complexa que Gaudi reforça amb la diferenciació entre elements de pedra  i altres, revestits per les peces ceràmiques de 15x15 cms que fabricaba el propetari de la finca, Manuel Vicens i Montaner que tantmateix era corredor de comerç.

Tribuna que dóna al pati en el seu costat sud.

Segons alguns historiadors, assenyalen al propietari com a titular d'una fàbrica de ceramicas, que en aquest cas quedaria bellament plasmada, la professió, a la façana.
En aquest cas es reprodueix unes flors grogues pròpies de la zona (clavelones de l'Índia o "Tagetes erecta".

La casa es tancava amb un mur de reixa de ferro colat, decorada amb fulles de margalló, obra de Llorenç Matamala.

Són molt interessants les persianes de ressonància xinesa, però que alguns gaudinistes, verbigràcia l'arquitecte Ignasi de Solà-Morales, consideren més properes a la tradició mediterrània i sobretot àrab.
Es manté la tradicional aplicació de la regla i l'esquadra, és a dir de la línia recta.

Impressiona al passejant, que avui descobreix aquesta casa en un carrer que no sembla presagiar, és la forma i l'esclat de colors. Per això hem de tractar d'imaginar la sorpresa i novetat que al seu dia va haver de suposar, en una Gràcia més aviat monòtona i grisenca.

La casa es corona amb xemeneies i unes torres en forma de templets

Mes informació aqui.
Google Maps

5 comentaris:

 1. Cuanto tiempo sin visitarte amigo. Entre tu y el amigo BMarquez me lleváis por los rincones de Barcelona, ciudad que a pesar de la cercanía no conozco muy bien. Me dan miedo las grandes urbes. Gracias por compartir tan bellos rincones.
  Un abrazo

  ResponElimina
 2. Hola amigo virtual:
  Esta casa Vicens, la tengo cerca, muy buenas fotos.
  Bueno este comentario, viene a colación a la pregunta que hicistre en facebook, sobre la ventana encima del café de la Opera, en las Ramblas...
  Ya se ha descifrado el enigma, un saludo Mª Trinidad.

  http://mtvo-lasmentiras.blogspot.com/2011/11/barcelonaarcornes-o-ventanas-de-pozos.html

  ResponElimina
 3. Gracias Wersi y MªTrinidad. Como no puede ser de otra manera vuestra cultura ayuda al entendimiento.

  ResponElimina
 4. Esta muy bien el blog, no lo conocía hasta ahora, me pasaré más a menudo a leerlo. Aprovecho para felicitarte el 2012, un saludo!!

  ResponElimina
 5. Gracias por compartir tus pensamientos...

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...