Pont Eiffel. Girona


Aquest pont, popularment conegut com el Pont de ferro o pont de les Peixateries, fou construït per Gustave Eiffel i Cie. en 1876, tretze anys abans de la inauguració de la famosa torre parisenca, i firmà com  arquitecte  Manuel Almeda. Es tracta d'un pont amb estructura totalment de ferro units amb reblons,   d'un tram de llargada de 41,5 metres i 2,62 metres d'ample, situat a 7 metres de la llera del riu Onyar.
L'esmentat pont va donar gran vitalitat a la ciutat de Girona ja que apropà al cor de la ciutat antiga de la Rambla amb el carrer Santa Clara i la nova, que s'obría a l'exterior. Les revingudes del riu provocar la  substitució de l'antiga  palanca de fusta de color vermell, per el nou pont, que heretà al mateix color.
Com a curiositat destacarem que el pont gironi té una replica a Narbonne d'estructura similar.
L'Enginyer i Arquitecte Gustave Eiffel, mundialment famós per la torre parisenca va ser el constructor de l'esquelet metàl-lic  de l'Estàtua de la Llibertat que França va donar a New York, així com el viaducte de Garabit, el pont penjant a Libertador a Táchira (Veneçuela) i altres.
En prespectiva
La seva amplitud 2,62 metres
Des del carrer Santa Clara
Tota l'estructura lligada amb reblons metàlics
Des de La Rambla
Vista en prespectiva
L'església de Sant Feliu i la Catedral des del pont
Certificació del constructor
Placa informativa a l'entrada de La Rambla
Aprofito l'ocasió per expressar el que he pogut llegir en més d'una ocasió. La idea de construir la torre Eiffel a Paris primer va ser exportada a la ciutat de Barcelona amb motiu de l'exposició de 1888, però la idea va ser descartada gairebé d'inmediat per la seva  envergadura i cost. També és cert que la idea de fer-la a Paris no va ser plàcida doncs va tenir molts detractors. Al final guanyà el raonament intel-ligent i gràcies a les noves tecnologies de llavors no va ser desmuntada com era previst fer-ho passats uns anys. Avui símbol de tot un país dels més desenvolupats del món.

Per els que crèiem, per haver-ho llegit en més d'un mitjà,  que la construcció de la torre Eiffel va ser oferta a Barcelona per l'exposicion de 1888, l'admirat i llegit periodista i cronista de la ciutat Lluís Permanyer, ens esvaeix qualsevol dubte en aquest enllaç que us adjunto aquí

A Sàpiens hi trobem informació molt interesant.

2 comentaris:

  1. Hace poco estuve paseando por Girona. Tu fotografia se parece mucho a la que hice yo ese día. Lo que no pude hacer fueron fotos desde el puente en cuestión. Me parecen estupendas.
    Un gran abrazo

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...