Casa Teodor Roviralta

RUTA MODERNISTA. Element 104
 Avinguda del Tibidabo, 31. Barcelona.

Projectada per Joan Rubió i Bellver i construïda entre 1903 i 1913.
La Casa Roviralta també coneguda com El Frare Blanc és una casa situada a la part alta de Barcelona.
Antigament va ser propietat d'una comunitat de frares dominics abans de ser adquirida per l'indià Teodor Roviralta
Es tracta d'una casa unifamiliar. La filosofia arquitectònica de Rubió i Bellver es plasma perfectament aquí, amb una estructura tradicional que recorda en alguns aspectes l'estil de Puig i Cadafalch però incorporant elements originals especialment la teulada que mostra una estructura fantasiosa.
La façana està revocada i pintada en blanc per contrastar amb els marcs de les finestres i balcons de maó vist.
El disseny interior es basa més en el realç de l'estructura que en una ornamentació complicada. Lamentablement, la transformació de la casa en un restaurant va imposar alguns canvis en la distribució original, malgrat la qual cosa el bàsic s'ha mantingut.

Joan Rubió i Bellver ( Reus , 24 abril 1870 - Barcelona , 30 novembre de 1952) va ser un arquitecte espanyol del modernisme català . Germà de l'enginyer militar Marià Rubió i Bellver i oncle de l'arquitecte Nicolau Maria Rubió i Tudurí i de l'enginyer Santiago Rubió i Tudurí , avi dels arquitectes Ignasi de Solà -Morales i Manuel de Solà - Morales .
Va ser deixeble d'Antoni Gaudí , amb el qual va treballar fins a 1905, col · laborant en obres com el Temple Expiatori de la Sagrada Família , la Casa Batlló , la Casa Calvet , la Torre Bellesguard , el Parc Güell , la restauració de la Seu de Mallorca i la Colònia Güell , on va construir la Cooperativa ( amb Francesc Berenguer , 1900 ) i diverses cases particulars , com Ca l' Ordal ( 1894 ) i Ca l' Espinal ( 1900 ) .
Va ser també regidor de l'Ajuntament de Barcelona ( 1905 ) i arquitecte de la Diputació , des d'on va realitzar obres al Palau de la Generalitat de Catalunya , la més destacada va ser la construcció del pont neogòtic que uneix el palau amb la casa dels Canonges , al carrer del Bisbe . Va ser militant de la Lliga Regionalista i va col · laborar amb la Mancomunitat de Catalunya . Va ser president del Cercle Artístic de Sant Lluc en dues ocasions (1904-1906 i 1912-1914 ) .
Entre els edificis que va construir a Barcelona destaquen els edificis de l'Escola Industrial , les cases Golferichs , Pomar , Rialp , Dolcet i diverses situades a la vessant del Tibidabo : la Casa Roviralta o " Frare Blanc " , la Casa Fornells i la Casa Casacuberta . Fora de la capital catalana va realitzar l'església de Sant Miquel de la Roqueta a Ripoll , el Monestir de la Sagrada Família a Manacor , l'edifici de les caves Raventós i l'asil del Sant Crist a Igualada .
Vista des de el carrer Roman Macaya
Casa Roviralta o Frare Blanch.
La inscrpció ens diu:
"Quantum haec umbra progreditur
 tantum tua vita minuitur"
"Quant més progressa  l'ombra
 Més  disminueix  la teva vida"
Entrada a la casa
Trencadís a la volta de l'entrada
En l'actualitat està ocupada per un restaurant, aquest negoci l'ha adaptat al seu interior per a la realització de la seva activitat brindant la possibilitat de veure'n els  interiors compartint taula i  un bon apat.
Els seus grans salons ens permeten contemplar un interior ple dels elements més decoratius de la mansió modernista.
Enteixinat de l'escala 
Premi del Ajuntament de Barcelona l'any 1905

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...