El Mas Morera. Manresa (Aforas)


Cami vell de Manresa a Rajadell (Bages)

Ens trobem amb una altre obra del arquitecte modernista manresà Ignasi Oms i Ponsa, en el camí vell de Manresa a Rajadell. La seva construcció data entre els anys 1903 i 1905. Aquest mas pertanyia originariament a la comunitat dels pares dominics del convent de Sant Domènech de Manresa, però en la desamortització fa ser venut a particulars. Al final del segle XIX era propietat de Josep Portabella i Cots, important industrial tèxtil, que el 1903 va encarregar a Ignasi Oms l'ampliació del mas original per convertirl-lo en una residencia senyorial.
Amb l'ampliació el cos original es va complementar amb dos cossos més que configuren al conjunt en forma de U i formen una era, desde la qual s'accedeixa les diverses zones de manera independent. L'edifici original de planta baixa, pisi golfes, per la banda dreta es va complementar amb un cos de planta baixa i un pis, on es van ubicar els cellers, i per l'esquerra, obert a les visuals sobre un magnific entorn, s'hi va construir un cos que incloia semisoterrani, baixos i un pis, del qual cal destacar la seva riquesa ornamental, tant a l'exterior com a l'interior, i la fantàstica tribuna que s'obre a les feixes de conreu i la vall de la riera de Rajadell.
La façana te dues franges diferenciades, una feta amb maçoneria (de pedra extreta en el mateix indret), que cobreix el semisoterrani i la planta baixa, i l'altra executada amb material ceràmic revestit amb un estuc acolorit que a les cantonades, llindes, cornises i ràfecs combina treballadament l'obra vista amb elements de pedra i de ceràmica vidriada amb reproducció d'elements folrals de color verd, tot contrastant harmònicament amb el vermell del material ceràmic.
La testera del cos principal destaca pels esgrafiats que dibuixen la llegenda "Morera 1905", sota un ram d'element vegetals i sobre una estrella de sis puntes, i per les dues M que es dibuixen amb elements ceràmics sobre les llindes de les obertures de la primera planta.
L'element més característic es la magnifica galeria que, amb una tribuna mirador amb porxos a banda i banda s'aboca sobre els camps de conreu damunt la vall de la riera de Rajadell. Aquesta tribuna, amb una volada important, està soportada per tornapuntes de ferro artisticament treballats, la vidriera ocupa tota l'alçada, i amb aixó s'aconsegueix que desde la magnifica sala interior a la qual dóna l'obertura (la sala principal de l'inmoble) es tingui una visió espectacular de l'entorn. La cúpula de l'element central de la triuna és recoberta exteriorment amb petites peces ceràmiques que reprodueixen elements florals.
Al recinte del jardí s'hi alça un petit pavelló revestit de fragments de pedra no treballats que data de 1906 i que recorda l'arquitectura dels jardins Artigas d'Antoni Gaudi a la Pobla de Lillet.

Masia inclosa en l'itinerari Natura i modernisme de Manresa


Una magnifica tribuna dominant la vall de la riera de Rajadell


Façana de llevant


Pineda de la Morera


Façana principal


Montserrat, sempre presidint el pla del Bages


Entre arbrat i terres de conreu


Cami d'accés al mas


Pati interior


Els colors ornamentals semblan imitar els de les terres recent llaurades

Cap comentari:

Publica un comentari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...