Les fonts Wallace

Nou emplaçament de la font Wallace, que fins fa poc lluïa a la cantonada de devant, canto Besós. Ara front el cinema Comedia, passeig de Gràcia cantonada Gran Via de les Corts Catalanes.

El 1872 un filantrop anglès, sir Richard Wallace, va decidir encarregar a l'escultor francès Charles Lebourg un model de font que simbolitzés la pau entre els pobles. Va crear una font urbana on quatre cariàtides femenines sostenien una cúpula amb quatre peixos de la qual brolla l'aigua. Wallace les va encarregar a centenars i a Barcelona, amb motiu de l'Exposició Universal de 1888, li van correspondre dotze de les que sobreviuen tres. Una es troba a la Rambla de Santa Mònica, davant del passatge que condueix al Museu de Cera. Una altra ès a la Gran Via, al costat del passeig de Gràcia i una tercera, avui invisible el vianant, està en el recinte d'Aigües de Barcelona, al passeig de Sant Joan cantonada Diputació. Aquesta, un dia de agost de 2006 va desaparèixer del recinte tancat que esmento i ningú sap com va ser. Amb sort estarà en algun dipòsit municipal, a l'espera de no sabem que. Així que ens en queden dues d'originals. Hi ha d'altres en l'espectacle barcelones, però ja en son copies.
He de dir que la setmana passada (Novembre 2010), em vaig adonar que la font de Passeig de Gràcia cantonada amb Gran Via, ja no hi es. En el seu lloc, una font municipal normal i corrent. La font té un nou emplaçament, ara es just devant del cinema Comedia. La veritat es que llueig força mes i tanmateix vesteig, mes si cal, el paseig de Gràcia.
París és la ciutat amb més fonts Wallace, hi ha prop d'un centenar d'elles, no és l'únic lloc de la geografia francesa on existeixen. Fora de la capital es comptabilitzen prop de 50 exemplars. Bordeus, Nantes o Toulouse són algunes de les ciutats franceses amb major nombre. i fora de França i repartides per mig món hi ha també fonts Wallace. Així es poden veure exemplars a Espanya (Sant Sebastià i Ferrol), a Suïssa, a Canadá, a Israel, als Estats Units (a Nova Orleans), a Gran Bretanya (a Londres), a Jordània, a Àfrica del Sud, al Brasil i a Moçambic.


A la Rambla de Barcelona

Passeig de Grácia / Gran Via, cantó Besós. Recentment desplaçada al  mateix indret cantó Llobregat.
A la Diagonal xamfrà Roger de Llùria
 Mausoleu Wallace, al cementiri parisenc de Père Lachaise.
Una font Wallace just a costat del cementiri ón es enterrat (Lachaise)


De dalt a baix: Sant Sebastiá, Burscheid (Alemanya), París i Montreal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...