Cooperativa La Fraternidad. Barceloneta

Al balcó principal hi ha un conjunt escultòric: dues figures femenines estirades al voltant d'un escut central, en el qual es distingeixen dues mans entrellaçades, símbol de la fraternitat.


La cooperativa de la Fraternitat s'inicià a la barberia de Josep Torrelles, al carrer Pescadors, n. º 39, l'any 1878. L'1 de desembre de 1879 es va fundar la Cooperativa Obrera La Fraternitat. Després de diferents ubicacions, finalment es trasllada definitivament al carrer del Comte de Santa Clara, núm 27, l'any 1910.
Set anys més tard, es va decidir reformar l'edifici per motius higiènics i sanitaris. Es tracta d'un edifici modernista de l'arquitecte Francesc Guàrdia i Vial, que segueix el model de l'arquitecte vienès Otto Wager i de la seva escola, la Wagnerschule.
L'edifici va ocupar un terreny construït de 883,45 m2. Tenia a la planta baixa la botiga amb bodega i magatzem, a la primera planta el cafè i la biblioteca, a la segona planta la sala d'actes, i en la tercera planta el magatzem i els locals per a l'administració, sala de juntes i secretaria .
La façana es va fer amb maó vista. La façana de la botiga era de vidre emmarcada per columnes dòriques, sobre les quals destaca un balcó suportat per cartells de maó.
Les àmplies finestres del cafè i la sala d'actes es van resoldre amb arcs apuntats. La unió de la cornisa amb la galeria es va realitzar mitjançant finestres i esglaons de totxo, als carreus arrenquen arcs gòtics.
La cooperativa va funcionar fins l'any 1974. Posteriorment el local va passar a ser una oficina de la Caixa de Pensions, mentre la resta de plantes comença de degradar-se. El 2001 es va recuperar com a biblioteca pública del barri i es va encarregar la rehabilitació a l'arquitecte Josep Maria Rovira.
L'equip d'arquitectes (Josep Maria Rovira, Orlando González i Antoni Soler) que ha dirigit la segona fase de restauració ha utilitzat els plànols originals de 1917 per reconstruir l'entrada principal que l'entitat bancària, que fins ara ocupava bona part de la planta baixa , va enderrocar. D'aquesta manera, la façana del carrer de Sant Carles recupera l'aspecte que tenia l'any 1918, quan la cooperativa va inaugurar la nova seu. També s'han reforçat els fonaments i els balcons de l'edifici.
Carrer Sant carles, 9. Barri de la Barceloneta. Barcelona


Cap comentari:

Publica un comentari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...