Viladomiu Vell. Torre de l'amo.

Colònia de Viladomiu Vell, vista des del campanar de l'església de Viladomiu Nou. Al fons Gironella i en la llunyania el pre-Pirineu.

Viladomiu Vell. Torre de l'amo. Gironella.


Fruit del poder inversor dels industrials de finals del segle XIX, va néixer el 1868 la colònia Viladomiu de Tomàs Viladomiu i Bertran, posteriorment anomenada Vell per la expansió i edificació d'una nova uns centenars de metres més al sud.
Les obres de la torre de l'amo on aquest vivia, bé siguès d'una manera permanent o bé en els seus desplaçaments i vacances estivals, es van iniciar el 1878 i no va ser fins 1910 quan es van inaugurar. Torre, que la història a volgut que quedés en l'oblit el nom del seu arquitecte i/o continuadors però que van deixar la clara empremta del nou moviment de l'art modernista que en aquells anys resplendia en tota la seva magnitud per Catalunya, i que com sabem, molt i va tenir a veure la riquesa industrial de les riberes dels nostres rius en general i molt particularment d'aquest, el riu Llobregat, anomenat per alguns "el riu més ric d'Europa"
L'actual estat de la Torre de l'amo, lamentablement és ruïnós i amb un futur molt incert. Dóna fe d'això un cartell descolorit pel temps, que penjat entre les seves reixes i unes enfiladisses herbes ens diu: "SE VENDE".

Una bella tribuna oberta, des d'on s'observa la zona principal de la Colònia.

Detall de la tribuna malmesa

Porta i façana principal

Façana de ponent
Sigui dit de passada que em recorda, però molt, la torre Lluvià, de l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa

Actuacions, que no son de millora.

Detalls d'unes finestres a la façana principal

El poder econòmic i l'eclesiàstic sempre presents, en aquests cas Sant Tomàs, sembla que en tenía mès que Sant Marc.

3 comentaris:

  1. L'altre cara de la moneda és la colònia veïna. La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, si que està rehabilitada i es pot visitar. Val la pena us ho asseguro.

    ResponElimina
  2. Tens tota la raó, crec que és una de les seus del Parc Fluvial del Llobregat.

    ResponElimina
  3. El cap de setmana passat vaig estar visitant la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou i l'Església de la Colònia Pons,interessantíssim!!! No us ho perdeu,és una part de la història de Catalunya que hem tingut oblidada durant molts anys i que és sorprenent.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...