Casa Comas d'Argemir

RUTA MODERNISTA. ELEMENT 87.
Agulla de quatre  puntes  que corona una torratxa de pur estil medieval, tractada amb un trencadis de tons blaus degradat que sembla confondres amb el blau del cel.
Avinguda de la Republica Argentina, 92. Barcelona

És un obra tardana (1904) de Josep Vilaseca Casanovas, mes conegut per ser l'autor de l'arc de triomf construït amb motiu de l'exposició Universal de 1888 de Barcelona. Situada en un fort desnivell de terreny, la casa Comas d'Argemir, va permetre a l'arquitecte projectar planta baixa i un pis a la façana principal de l'avinguda Argentina 92 i baixa y quatre pisos a la façana posterior que dóna a l'avinguda Vallcarca. Encara que catalogada com modernista, no està exempta d'un clar estil medieval, visible en la seva torreta que coronana amb una bella agulla decorada amb trencadís de tons blau i els seus marlets enreixats amb ceramiques vidriades. A part d'aire clar medievalista, també es presencien, pinzellades goticistes amb aromes romàntics i un gaudinisme que ens recorda la Torre Bellesguard, i en el seu interior, una ornamentació que intuïm com acceptació de l'Art Nouveau francès. Tot això s'emmarca dins d'un eclecticisme, d'altra banda, propi de l'arquitecte. Cal destacar  l'arc parabòlic de l'entrada , un element purament modernista. També ho són els variats motius ornamentals que trobem distribuïts per tota la façana. Més inusual és el fris que recorre els murs i la torratxa, fet amb rajoles de ceràmica pintades amb motius d'infants músics, tanmateix, destaquem el monograma  Ave Maria  i les inicials del propietari a la forja a l'entrada.


Gaudinisme, medievalisme, goticisme, romanticisme, modernisme semblan unir-se en aquesta obra.
Marlets enreixats i torreta a la cantonada, li donen un aire de castell medieval. 
L'arc parabolic de clar estil modernista.
Un fris amb rajoles de ceràmica pintades amb motius d'infants músics.
 Façana posterior, que dóna a la Avinguda Vallcarca
Les inicials dels propietaris en la forja de l'entrada

1 comentari:

  1. Se'm fa estrany que sigui del 1904, perquè jo diria que a la famosa filmació del tramvia que puja per Rep. Argentina ( http://www.europafilmtreasures.eu/fiche_technique.htm?ID=245 ), que és del 1908, la casa em sembla que no es veu i crec que s'hauria de veure, perquè el tramvia s'atura una bona estona allà mateix (min. 4.40).

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...