Casa Macaya

RUTA MODERNISTA. ELEMENT 79

El capitell on Arnau va cisella l'arquitecte en bicicleta.



Casa Macaya. Passeig de Sant Joan, 108. Barcelona

Ens diuen les cròniques que, degut a la gran expansió de Barcelona, els arquitectes d'aquella època tenien molta feina, tant és així, que Puig i Cadafalch es desplaçava en bicicleta per a la visita d'obres. Essent Eusebi Arnau l'escultor de la nova obra, aquest el va homenatjar i immortalitzar, a la seva manera, esculpint en un capitell de la Casa Macaya, a Puig en bicicleta.

La Casa Macaya és un edifici modernista situat al número 108 del Passeig de Sant Joan de Barcelona, és un projecte de l'any 1901 de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el dia 9 de gener de 1976.
La façana es distingeix pel color blanc, amb esgrafiats a ocre realitzats per Joan Paradís i el treball de forja de les reixes va estar a càrrec de Manuel Ballarín. Tot i l'austeritat de la façana, el balcó corregut de la planta principal, les rematades de les finestres i una petita tribuna tenen gran ornamentació de la pedra llaurada, pels col.laboradors habituals de l'arquitecte: Eusebi Arnau i Alfons Juyol.
Al capitell de la part esquerra de l'entrada principal, s'aprecia la figura d'un ciclista, es tracta d'un detall de l'escultor cap Puig i Cadafalch, que en aquells estava construint la Casa Amatller i es desplaçava entre les dues obres (Passeig de Gràcia i Passeig de Sant Joan) sobre una bicicleta.
El vestíbul es troba decorat amb esgrafiats i rajoles, sobresortint una escala cap a la planta superior, profusament llaurada en pedra amb motius florals.
L'edifici és propietat de "La Caixa", dedicant-se bàsicament per a exposicions d'art.
La prróxima visita la farem a la Casa Planells
Font: Wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...