Eusebi Arnau i Mascort

Eusebi Arnau i Mascort

Signatura d'Eusebi Arnau
Fotografia ampliada de jmp, d'una ménsula de la casa Garriga Nogués


Monument a Sant A. Mª. Claret. Sallent

Després de passejar infinitat de vegades davant del monument a Sant Antoni Maria Claret de Sallent, vaig tenir la grata sorpresa d'assabentar-me que va ser construït i dissenyat per Eusebi Arnau juntament amb l'arquitecte barceloní amb rels manresanes Alexandre Soler i March (1873-1949) l'any 1906.
Alguns experts emmarquen aquesta obra dins del modernisme amb influències sezessionistes que Soler n'era seguidor, tenin el seu màxim exponen en la casa Pons de la rambla de Catalunya de Barcelona.

A la Catalunya modernista estaven els escultors ornamentals, considerats artesans picapedrers, com Alfons Jujol, qui va ser el que treballà més que ningú per la confiança que els arquitectes van dipositar en ell, sobretot, Domenech i Montaner i Puig i Cadafalch. Estaven també els artistes Eusebi Arnau i Mascort (1864-1933), Josep Llimona, Enric Clarasó, Ramón Atche ó Miquel Blay, que treballaven l'escarpa i el cisell amb gran art i presiciò. Qui en aquest sentit treballà més va ser sens dubte, Arnau, el preferit de Puig i Cadafalch. Gairebé sempre se les engenià per representar a Sant Jordi lluitant amb el drac. Resulta molt interessant veure com se les ideava per resoldre, en aquest àmbit, situacions gairebé impossibles, com quan els representà en una inimaginable posiciò vertical, gairebé de circ, en l'angle de la tribuna del palau de Quadras, diagonal 373.
Tant mateix podem veure aquestes escenas a la casa Martì, en un combat que s'imagina de gran força i molt ferotge, tant entrallaçats estàn, que semblan confondre's, mentre aguanten a Sant Josep i el Nen.
A la casa Amatller, segueixen la seva llegendària lluita, tot enllaçen las dues portas d'entrada.
Algunes de les seves obres es poden veure al Museu Dalì de Figueres, a part de molt indrets de Barcelona i Catalunya.


Situaciò gairabè de circ, a la casa Baro de Quadras, a la de Diagonal

Enllaçan las dues portes, a la casa Amatller


Lluitan gairabè en un pam. El cisell de Eusebi Arnau ès va tornar a lluìr. Casa Martì, carrer Montsiò .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...