Dades històriques del modernisme.

"La morfina", de Santiago Rusiñol. Cau Ferrat, Sitges

Palau de la Música. Cúpula invertida. Domènech i Montaner

Anys i fets dins de l'àmbit modernista.

1881.- Apareix L'Avenç. Primera estada de Ramon Casas a París
1882.- Fundació del Centre Catalá per Valentí Almirall,
1883.- Celebració del Segon Congrés Catalanista.
Gaudí: casa Vicens, el Capricho, Sagrada Familia.
1884.- Gaudí: finca Güell.
1885.- Presentació del Memorial de Greuges a Alfons XII.
Primer Cau Ferrat de Santiago Rusiñol al carrer de Muntaner de Barcelona, amb Enric Clarasó. Canigó, de Jacint Verdaguer.
1886.- Publicació de Lo Catalanisme de Valentí Almirall. Gaudí: palau Guell.
1887.- Lluís Doménech i Montaner: casino de Canet de Mar.
1888.- Exposició Universal de Barcelona.Lluís Doménech i Montaner: Hotel Internacional, café-restaurant del parc de la Ciutadella. Primera estada de Santiago Rusiñol a París.
1889.- Gaudí: palau episcopal d'Astorga, col legi de les Teresines, Lluís Doménech i Montaner: palau Montaner. Viatge en carro per Catalunya de R. Casas i S. Rusiñol.
1890.- Fundació del Centre Excursionista de Catalunya. Primera exposició conjunta de Rusiñol, Casas i Clarasó a la Sala Pares de Barcelona. R. Casas: Plein air.
1891.- Fundació de l'Orfeó Catalá. Miquel Blay: Els primers freds.
1892.- Publicació de La tradició catalana de Josep Torras i Bages. Aprovació de les Bases de Manresa. Gaudí: casa de los Botines (Lleó). Primera festa modemista de Sitges. S. Rusiñol: La nena de la clavellina. Francesc Galofre: Bòria avall.
1893.- Segona festa modernista de Sitges. Fundació del Cercle Artístic de Sant Lluc. Alexandre de Riquer: L'Anunciació.
1894.- Tercera festa modernista de Sitges. R. Casas: Garrote vil. La poesía, La Pintura i La Música, de S. Rusiñol.
1895.- Gaudí: Celler Guell. Josep Puig i Cadafalch: casa Martí. Lluís Doménech i
Montaner: casa Thomas. S. Rusiñol publica Anant pel món i Oracions.
1896.- J. Puig i Cadafalch: caves Codorniu.Nocturn, andante morat, d'Adriá Gual. Josep M. Tamburini: Harmoníes del bosc.
1897.- Lluís Doménech i Montaner: Institut Pere Mata de Reus. Quarta festa modernista de Sitges. Inauguració d'Els Quatre Gats. R. Casas: Tándem, Apareix Luz. Joaquim Mir: La catedral dels pobres. Adriá Cual: La rosada.
1898.- Gaudí: can Calvet. J. Puig i Cadafalch: casa Amatller, casa Gari. R. Casas: Sortida de la processó de Corpus de Santa María del Mar. S. Rusiñol: Fulls de la vida i la peca teatral L'alegria que passa. Silenci, d'A. Gual. Apareix Catalónia.
1899.- Cinquena festa modernista de Sitges. Primer número de la revista Quatre Gats. Primer número de la revista Pél & Ploma. R. Casas: La cárrega.
1900.- A. Gaudí: Bellesguard, parc Güell. Apareix Joventut Joan Maragall: Visions i Cants. Enric Clarasó: Memento Homo.
J. Puig i Cadafalch: casa Macaya. Lluís Doménech i Montaner: casa Navas de Reus. S. Rusiñol publica l'obra teatral Cigales i formigues.
1903.- Gaudí: restauració de la catedral de Mallorca. J. Puig i Cadafalch: casa Terrades (casa de les Punxes). Lluís Doménech i Montaner: Hospital de Sant Pau. S. Rusiñol estrena el drama El pati blau. J. Maragall: Elogi de la paraula. Miquel Blay: Perseguint la il lusió. Josep Llimona: Desconsol.
1904.- Gaudí: casa Batlló. J. Puig i Cadafalch: casa Quadras Apareix la revista Forma, Adriá Gual estrena Misteri de dolor. Enric Clarasó: Eva. Josep Llimona: Monument al Doctor Robert. Isidre Nonell: Les desgraciades
1905.- Lluís Doménech i Montaner: Palau de la Música Catalana, casa Lleó Morera.
1906.- Moviment de la Solidaritat Catalana. Publicació de La nacionalitat catalana d'Enric Prat de la Riba. Gaudí: casa Milá.
1907.- S. Rusiñol publica la novel.la, L'auca del senyor Esteve.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...