Alexandre Soler i March

L'arquitecte Alexandre Soler i March

Casal Regionalista. Passeig Pere III. Manresa
Projectat en l'any 1918 és força interessant encara que sigui de petites dimensions, sobretot per l'agilitat que li dóna el cos central més sortit i accentuat per la torre. Tanmateix es interessant la decoració amb esgrafiats amb motius geomètrics en la façana. No és però una tipologia apropiada per una edificació entremitgeres.


Neix a Barcelona el 24 d'Abríl de 1873, fet peró casual, ja que la familia viu a Manresa. Estudia la carrera d'Arquitectura a Barcelona obtenint el títol l'any 1899, ciutat on va morir el 28 de Marc de 1949.
Va treballar a Manresa, a pobles de la comarca, a Barcelona, í circumstáncialment a Gran Canaria i Valéncia. Fou director de l'escola d'Arquitectura durant els anys 1931-36, president de l'Associació cl'Arquitectes de Catalunya i de la Junta de Museus de Barcelona. Escriví diverses monografies sobre pintura gótica i altres temes similars.
La seva obra és també abundant a Manresa: l'església del Poble Nou, Farinera Albareda, Grup Escolar (Institut), façana nova de la Seu, Casal Regionalista (Banc Popular), ampliació del convent de Santa Clara, casa Serrahima, i Crist Reí. A la comarca hi podem trobar la casa Arau, el monument al pare Claret a Sallent, la casa Abadal a Avinyó, l'església de la Bauma a Castellbell i el Vilar, església de la colónia Gomis a Monistrol, i ja fora de la comarca, l'església parroquial de  Gironella, la facana de l'església Sant Esperit a Terrassa (amb la col.laboració d'Andreu Llopart), el monestir  dels Ángels de Barcelona, el mercat Central de Valéncia (amb col.laboració amb Guardia Vial), la basílica Sant Joan d'Arucas a Gran Canaria. A Barcelona el monument a Rafael Casanova, la casa de l'Heribert Pons,  el Palau de la Indústria de l'exposició de 1929, etc
Va morir a Barcelona després de ser operat d'una úlcera, se'n enterrat al panteó-capella familiar del cementiri de Manresa, projectat per ell mateix.


La  esglèsia de Crist Rei a Manresa, encaixonada entre nous edificis, obra tardana de Soler March que fou finalitzada  per Josep Mª Armengou Vives (1917-2012)
 Centre escolar, mès tard Institut Lluís de Peguera
Fou projectat cap al 1906. Havia fet primer un projecte per un solar en el carrer Carrió cantonada Saclosa, però havent cambiat el seu emplaçament, aprofità els mateixos plànols obrint però les ales laterals a l'ésser el solar més ampli. Consta d'un cos central amb accesos i aula magna i dos laterals. Malauradament hi han hagut moltes reformes, tanmateix en l'actualitat.
 Esglèsia de La Bauma. Castellbell i El Vilar
Esglèsia de la Colonia Gomis. Monistrol de Montserrat
 Cal Vial. La Bauma, Castellbell i El Vilar
 Esglèsia de Sant Josep. Manresa
Projectada l'any 1903, segueix unes directrius neogòtiques però té una certa originalitat en la seva ornamentació. 
 Casa Sitges. Passeig Pere III. Manresa
En aquesta obra cal destacar el conjunt de tota la façana éssen, en canvi, diferent a cada pis. D'estructura clàssica li dona mobilitat el sortint de tribunes, amb poca, però cuidada ornamentació amb pedra esculturada.
Nou convent de Santa Clara. Manresa.
L'eixamplement d'aquest convent es potser la seva obra més interessant a Manresa, jugant amb el totxo vermell com a ornamentació amb formes originals. Molt sòbria en la que realment es veu la seva professionalitat en l'arquitecte.
La facana de l'església Sant Esperit a Terrassa, amb la col.laboració d'Andreu Llopart
 Farinera Albareda. Plaça del Mil.lenari. Manresa
Construïda cap el 1909. Cal destacar la seva originalitat en les obertures, sobretot les de la planta baixa i el tercer pis. Obra de totxo arrebossat, utilitzan el mateix vist, per donar agilitat en arcs i brancals
 Antiga farmàcia de "Los Cisnes" al carrer Sant Miquel. Manresa
Retaule de Sant Antoni Mª Claret, a la Basilica de la Seu.
 Creu de terme de Tort. Manresa
 Creu de Terme del pont Nou. Manresa
 Creu de terme del pont vell. Fa una vintena d'anys desplaçada al  parc de l'Agulla
 Panteò-Capella de la familia Soler-March, que ell mateix va firmar. Relleu, obra de l'escultor modernista Eusebi Arnau i Mascort. Cementiri de Manresa.
 Casa Heribert Pons. Rambla Catalunya, 19-21. Barcelona
Obra de 1910, que segons alguns ès la principal obra modernista en la seva branca  Sezessionista Vienesa. A destacar l'obra escltórica de la façana, una vegada més, del mestre del cisell, Eusebi Arnau, amb les seves al.legories a la musica, pintura, escultura i literatura
Fotografia: Google Imatges
Monument a Rafael de Casanovas. Barcelona
Obra de Soler March, Rossend Nobas i Josep Llimona.

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...