Mosaic de l'Església de Sant Pacià.


Carrer Vallés, 40. Sant Andreu del Palomar (Barcelona).

Aquesta església, construïda per l'arquitecte Joan Torras i Guardiola (nadiu de Sant Andreu) entre 1876 i 1881, és d'estil neogòtic amb voltes ogivals nervades i finestrals així mateix amb aires gòtics, tota ella amb aspecte sobri i modest. En la seva història cal destacar l'incendi que va patir durant la Setmana Tràgica de 1909. De gran interès és el mosaic, que cobreix tota la superfície del sòl i que forma un dibuix geomètric molt elaborat, dissenyat per un jove Antoni Gaudí el 1880, sent una dels seus primers treballs. Va ser restaurat el 1988.

L'arquitecte Joan Torras i Guardiola

Joan Torras i Guardiola (Sant Andreu de Palomar 1827 - Barcelona 1910) Arquitecte espanyol i mestre d'arquitectes com Elies Rogent, Antoni Gaudí, i August Font.
Fill d'un forner de Sabadell, va obtenir els títols de mestre d'obres i arquitecte l'any 1854. Dos anys després entra com a professor a l'Escola de Mestres d'Obres, Aparelladors, Agrimensors i Directors de Camins Veïnals de Barcelona, que més endavant es convertiria en la prestigiosa Escola Provincial d'Arquitectura, d'on van sortir els arquitectes catalans del Modernisme. En aquesta Escola impartir durant més de trenta anys matèries tècniques, principalment d'estructures metàl.liques i càlculs de resistència, de gran importància en l'arquitectura de finals del segle XIX. Va fundar una empresa dedicada a grans construccions metàl.liques: la Casa Torras, Herrería y Construcciones.
Relacionades amb aquestes matèries, va fer obres com el canal de Sant Boi, la carretera de Can Tunis, el camí del Bogatell, el pont de Sant Agustí a Girona, L'estació internacional de Portbou o el gran bastida que es va utilitzar per construir el Monument a Colom a Barcelona. El seu projecte per al pont de Girona va ser escollit per sobre dels que havien proposat La Maquinista Terrestre i Marítima o l'enginyer Gustave Eiffel.
També va fer cobertes i estructures metàl.liques per a mercats com els de Lleida i Tortosa, 1 i per a esglésies, com el Seminari Conciliar, la Basílica del Pilar de Saragossa o la capella per a l'escola-convent de Jesús Maria, ara església de Sant Pacià a Sant Andreu de Palomar, on va col.laborar el seu alumne Antoni Gaudí.


D'una sola nau neogótica


Dominant amb força les formes geomètriques
Sota l'altar


Restaurat l'any 1988

El mosaic cobreix tot el terra de l'església


El 1922 es va construir el campanar que aquí queda ocult per l'absis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...